بروزرسانی شهریور ۲۱, ۱۴۰۰
نام خالق اصلی و ایدهپرداز اتریوم ویتالیک بوترین است. ویتالیک بوتین در سال ۲۰۱۲ و در سن ۱۷ سالگی توسط پدرش با بیت کوین آشنا شد و به فناوری آن بسیار علاقهمند شد. ویتالیک در مجله بیت کوین فعالیت میکرد و برای بهبود پلتفرم بیت کوین پیشنهادهایی ارائه میداد. وقتی این پیشرفتها انجام نشد وی تصمیم گرفت به جای آن، رمزنگاری خود را انجام دهد. او با هدف هوشمندسازی فرایندها و ایجاد فضایی برای اجرای برنامههای غیر متمرکز و خودکار، اتریوم را طراحی کرد. در نهایت او در ژانویه ۲۰۱۴ به همراه چند توسعه دهنده دیگر ایده خود را کاملتر کرد و در ماه آگوست همان سال، برای پیادهسازی پروژه خود جذب سرمایه کرد. در این مقاله به دانستنی های مهم درباره اتریوم می پردازیم.
از اتریوم برای چه چیزی میتوان استفاده کرد؟
در واقع اتریوم به توسعه دهندگان امکان میدهد تا بتوانند برنامههای غیر متمرکز را طراحی کنند و آنها را بکار گیرند. بیت کوین برای اولین بار با هدف یک سیستم پرداخت جهانی، همتا به همتا و غیرمتمرکز خلق شد اما اتریوم به دنبال حذف تمرکز از تمام فرایندهاست. از آنجا که برنامههای غیرمتمرکز از کد ساخته شدهاند که در یک شبکه blockchain اجرا میشوند، توسط هیچ فرد یا نهاد مرکزی کنترل نمیشوند.
آیا اتریوم شبیه بیت کوین است؟
پاسخ به این سئوال یکی از دانستنی های مهم درباره اتریوم است : هم بله هم نه. اتریوم مطمئناً دومین ارز دیجیتال بعد از بیت کوین (BTC) است که قراردادهای هوشمند را اجرا میکند. اتر و بیت کوین از جهات مختلفی شبیه به هم هستند: هرکدام یک ارز دیجیتال هستند که از طریق صرافیهای آنلاین معامله میشوند و در انواع کیف پول رمزنگاری ذخیره میشوند. هر دو این نشانهها غیرمتمرکز هستند، به این معنی که توسط بانک مرکزی یا مرجع دیگری صادر و تنظیم نشده است. هر دو از فناوری توزیع شده معروف به blockchain استفاده میکنند با این حال، تفاوتهای بسیار مهمی بین این دو ارز رمزنگاری شده وجود دارد. در زیر، نگاهی دقیقتر به شباهتها و تفاوتهای بین بیت کوین و اتریوم خواهیم انداخت.
مانند بیت کوین، اتریوم ethereum هم یک بلاک چین توزیع شده عمومی میباشد، اما مهمترین تفاوت آنها این است که بیت کوین و اتریوم از نظر هدف و قابلیتها با یکدیگر تفاوتهای اساسی دارند. بیت کوین یک کاربرد خاص از فناوری blockchain را ارائه میدهد، یک سیستم نقدی الکترونیکی همتا به همتا که امکان پرداخت آنلاین بیت کوین را فراهم میکند. در حالی که بیت کوین برای رهگیری مالکیت پول دیجیتال (بیت کوین) استفاده میشود، بلاک چین اتریوم برای اجرای کد برنامههای غیرمتمرکز طراحی شده است.
بلاک چین
در بلاک چین اتریوم، به جای کار برای استخراج بیت کوین، ماینرها برای یک ارز دیجیتال رمزنگاری شده به نام «اتر» کار میکنند که شبکه را تامین میکند. اتر یک ارز دیجیتال تجاری و قابل حمل است که برای پرداخت هزینههای تراکنش نرم افزار مورد نظر، توسط توسعه دهندگان نرم افزار، مورد استفاده قرار میگیرد.
در حوزه ارزهای دیجیتال در حال حاضر ازپلتفرم اتریوم برای ذخیره و ارائه توکنهای icoها استفاده میشود. به عبارت دیگر، در پروژهای که بر روی بلاک چین اجرا خواهد شد، توسعه دهندگان آن پروژه، توکنهای مخصوص آن پروژه را میسازند که توسط آنها میتوان در این پروژه فعالیت کرد.
به دلیل توانایی اتریوم در اجرای قراردادهای هوشمند، پروژههای غیرمتمرکز از این پلتفرم برای ثبت توکنها استفاده میکنند. کلمه توکن در لغت به هرگونه کالاهای تایید شده قابل مبادله مانند ارز، حواله طلا، آیتمهای بازی کامپیوتری و … گفته میشود و منحصر به یک پلتفرم خاص نیست.
بیت کوین نشانگر ظهور یک شکل کاملا جدید از پول دیجیتال است که خارج از کنترل هر دولت یا شرکتی عمل میکند
با گذشت زمان، مردم دریافتند که یکی از نوآوریهای اساسی بیت کوین، blockchain، میتواند برای مقاصد دیگر مورد استفاده قرار بگیرد. اتریوم پیشنهاد کرد تا از فناوری blockchain نه تنها برای حفظ شبکه پرداخت غیرمتمرکز بلکه برای ذخیره کد رایانهای استفاده شود که میتواند برای برقراری قراردادها و برنامههای مالی غیر متمرکزِ ضد انحصاری استفاده شود.
برنامهها و قراردادهای اتریوم توسط اتر، واحد پول شبکه اتریوم تولید میشوند.
قرار بود اتر بجای رقابت با بیت کوین آن را تکمیل کند، اما با این وجود به عنوان رقیبی در مبادلات رمزنگاری ظاهر شده است.
اتریوم یک سیستم عملیاتی و یک پلتفرم محاسبات منبع باز است. همچنین دارای رمزنگاری مرتبط با خود، اتر است.
یکی از پروژههای بزرگ اطراف Ethereum، همکاری مایکروسافت با ConsenSys است.
مبانی اتریوم
از فناوری Blockchain برای ایجاد برنامههایی استفاده میشود که فراتر از فعال کردن ارز دیجیتال هستند. Ethereum بزرگترین و تثبیت شدهترین پلتفرم نرم افزاری غیرمتمرکز و غیر انتفاعی است که در جولای سال ۲۰۱۵ راه اندازی شد.
اتریوم امکان استقرار قراردادهای هوشمند و برنامههای غیر متمرکز (dapps) را ایجاد میکند و بدون هیچگونه احتمال از کارافتادگی، سانسور، تقلب یا دخالت افراد شخص ثالث اجرا میشود. اتریوم با زبان برنامه نویسی خاص خود که در یک blockchain اجرا میشود، تکمیل میشود و به توسعه دهندگان امکان میدهد برنامههای توزیع شده را بسازند و اجرا کنند.
جمع بندی
برنامههای کاربردی بالقوه اتریوم گسترده است و از نشانه رمزنگاری بومی آن، اتر (معمولاً به اختصار ETH) استفاده میشود. در سال ۲۰۱۴، اتریوم پیش فروش اتر را راه اندازی کرد و یک پاسخ قریب به اتفاق دریافت کرد. اتر عمدتاً به دو هدف استفاده میشود به عنوان یک ارز دیجیتالی در صرافیها با همان روشی معامله میشود که سایر ارزهای رمزنگاری شده انجام میشود و برای اجرای برنامهها در شبکه اتریوم استفاده میشود.
در سال ۲۰۱۶ ، Ethereum به دو blockchain جداگانه، Ethereum و Ethereum Classic تقسیم شد، در واقع هک بزرگی که در ۱۷ ژوئن سال ۲۰۱۶ رخ داد باعث شد اتریوم جدیدی خلق شود و اتریوم قبلی «اتریوم کلاسیک» نام بگیرد. Ethereum جدید یک صندوق سرمایه گذاری جسورانه به نام DAO (سازمان مستقل غیرمتمرکز) بود که قصد داشت برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز سرمایه جمع کند. Ethereum Classic درست مانند اتریوم کار میکند؛ اگرچه قیمت اتریوم کلاسیک (ETC) و قیمت اتریوم (ETH) به شدت با یکدیگر متفاوت است. از سپتامبر سال ۲۰۱۹، Ethereum دومین ارز مجازی در بازار بود که تنها در پشت بیت کوین قرار داشت و احتمالا در ادامه مسیر برای کنترل تورم تعداد کوینها محدود خواهد شد. سرعت تراکنشهای اتریوم به مراتب سریعتر از بیت کوین است و به مراتب کارمزد کمتری نسبت به بیت کوین دارد.
اکنون که مقاله دانستنی های مهم درباره اتریوم را مطالعه کرده اید، چنانچه قصد خرید و فروش اتریوم را دارید میتوانید در میهن پرداخت ثبت نام کرده و با بهترین نرخ ها سفارش خود را ثبت کنید.