
بروزرسانی فروردین ۱, ۱۴۰۲
فهرست مطالب
مفاهیم نرخ ارز و نرخ بهره
از مباحث مهم در اقتصاد کلان، بررسی ارتباط بین نرخ ارز و نرخ بهره در اقتصاد یک کشور است. کشورها به منظور جلوگیری از نوسان نرخ ارز، ارزش پول خود را در مقابل پرارزش ترین پول ثبت می کنند. نوسانات نرخ ارز تأثیر قابل توجهی بر نرخ بهره و سایر متغیرهای اقتصادی خواهد داشت. در ادامه به توضیح بیشتر در این زمینه می پردازیم با ما همراه باشید.
تعریف نرخ بهره
Interest Rate اضافه مبلغی است که وام دهنده (بانک) از وام گیرنده به عنوان درصد سود پول، کالا و یا هرچیز دیگری دریافت می کند. سود وام معمولاً به صورت سالانه، به عنوان نرخ درصد سالانه تعیین می شود. حالت برعکس این است که اگر شما در بانک سپرده گذاری کنید، از بانک به عنوان ارائه پول طی یک مدتی، سود دریافت خواهید کرد. با توجه به مقدار تورم و ارزش پول در هر کشور، مقدار این نرخ متفاوت است. وضعیت بهینه زمانی رخ می دهد که Interest Rate صفر باشد. افزایش نرخ بهره به نوبه خود باعث افزایش بیکاری، عدم بازگشت سرمایه، افزایش قیمت ها، افزایش هزینه های تولید و کاهش رشد اقتصادی می شود. که تمامی این موارد به افزایش تورم می انجامد.
بهره ساده
نرخی است که بانک از شما در ازای مدت زمان پولی که قرض می دهد دریافت می کند. در فرمول زیر،F جمع سود و سرمایه، P سرمایه اولیه، I بهره، i نرخ بهره طی یک بازه زمانی و N طول دوره است.
بهره مرکب
بهره مرکب که به آن سود بهره نیز می گویند، هم به اصل و هم به سود در دوره های قبلی اعمال می شود. ب طور مثال بانک فرض می کند که در پایان سال اول وام گیرنده اصل و بهره آن سال و پایان سال دوم، اصل سرمایه به اضافه سود سال اول به اضافه بهره سود سال اول را بدهکار است.
سود مرکب برای سپرده گذاری بلند مدت بسیار مطلوب است.
نرخ بهره بین بانکی چیست؟
برای تأمین نقدینگی بانک ها و کمک به کنترل حجم نقدینگی بانک مرکزی و کاهش فشار روی آن، بازار بین بانکی در بین بانک ها تشکیل شده است. در پایان دوره کوتاه مدت مانند هفتگی یا روزانه، بانک ها با مازاد یا کمبود نقدینگی مواجه شده و برای جبران آن باید وام بگیرند و یا نقدینگی خود را عرضه کنند. بدین منظور با کمک بازار بین بانکی، این مشکلات با کمک سایر موسسات مالی برطرف می شوند. که عمده وام هایی که یک موسسه طی یک هفته یا یک روز به بانک دیگر اعطا می کند دارای سودی است که به آن سود یا نرخ بین بانکی می گویند.
تأثیر نرخ بهره بر وضعیت اقتصاد و سرمایه گذاری
در یک اقتصاد با سود بهره بالا، مردم بیشتر تمایل به سپرده گذاری پول خود دارند. در نتیجه آن، بازار سهام آسیب می بیند زیرا سرمایه گذاران ترجیح می دهند از نرخ بالاتر پس انداز استفاده کنند تا اینکه در بازار سهام با بازده کمتر سرمایه گذاری کنند. اقتصادها اغلب در دوره هایی با نرخ بهره پایین رشد می کنند زیرا به وام هایی با سودهای کمتر دسترسی دارند. از آنجایی که سود در سپرده گذاری پایین است، مشاغل و افراد سرمایه گذار تمایل دارند سرمایه خود را وارد زنجیره اقتصاد کنند.
رابطه تورم و نرخ بهره
نرخ بهره توسط بانک مرکزی هر کشور تعیین می شود و بانک ها ملزوم به استفاده از همان نرخ هستند. برای مبارزه با تورم، بانک مرکزی گاهی اوقات این نرخ را افزایش می دهند تا عرضه کلی پول در یک اقتصاد را کاهش دهند. افزایش نرخ بهره، سود وام یا سپرده گذاری در بانک را افزایش داده و در مقابل تقاضای مردم برای وام کم را کم خواهد کرد.
رابطه نرخ بهره و سطح عمومی قیمت ها
پول هایی که سرمایه گذاران وارد بازار سرمایه می کنند تا صرف هزینه تولید شود، باید متناسب با مقدار تورم و بهره لازم برایشان باشد. وقتی Interest Rate زیاد شود به طبع آن تأمین مالی یک پروژه سرمایه گذاری یا یک شرکت تولیدی نیز افزایش می یابد. تحت چنین شرایطی سرمایه گذار ناچار است برای جلوگیری از متضرر شدن، بخشی از هزینه تولید را از طریق افزایش قیمت محصولات خود جبران کند که در نهایت قیمت مصرف کننده افزایش می یابد.
رابطه تورم و نرخ ارز
نرخ ارز یک عامل کلیدی اقتصادی در سیاست گذاری محسوب شده و به شدت تحت تأثیر Interest Rate است. وقتی تورم در یک کشور بالا باشد، صادرات بیشتر شده و مردم کمتر به فکر خرید کالاهای خارجی هستند و ارزش پول ملی در آن نیز روند صعودی خواهد داشت. به دنبال آن قدرت خرید مردم نیز افزایش می یابد.
رابطه نرخ بهره و نرخ ارز
اگر نرخ بهره درکشور افزایش یابد، تمایل به سپرده گذاری به دلیل دریافت سود نیز افزایش می یابد به همین دلیل درکوتاه مدت نرخ بهره در افزایش ارزش نرخ ارز موثر است.
مهین پرداخت با تفکری نوین برای ارائه انواع خدمات ارزی در خدمت شما است.
نظراتتان را با ما اشتراک بگذارید.